tisdag 2 mars 2010

Brödtåget

I boken "En såg sig om och vände" skildrar författaren Anna-Lisa Sahlström tre månader av socialistiskt styre i Finland 1918. Anskaffning av mat blir en viktig uppgift för det nya Finland.
Redan i november 1917 har matuppköp gjorts, men i den allmänna villervallan uteblir matleveranserna. I Sahlströms bok finns en intressant skildring av det s.k. brödtåget (sid. 90) till Ryssland.

Efter konsultationer med Lenin får man en uppgörelse till stånd med denne om att skicka ett tåg för spannmålsuppköp till Omsk i Tambowguvernementet borta i Sibirien. Ryssarna lovar sköta bränsleleveranser till tågtransporten medan Finland lämnas att sköta tåg, omlastningar o personal själva.

Till det nybyggda Tampelaloket kopplas 60 täckta vagnar (10 för många), en sovvagn, en passagerarvagn, en restaurangvagn och två öppna lastvagnar. 31 personer, reservdelar och 2 miljoner rubel finns ombord. Tre besättningar kör tåget dygnet runt. Jukka Rahja blir chef är för brödtåget som startar från Helsingfors den 19 februari 1918. Ahmala, Helle och Huttunen blir regeringens representanter ombord.

I Omsk får man besked om att ingen spannmål finns att köpa där men blir upplysta om att det nog borde finnas säd att köpa i Novoje Nikolajevsk i Mongoliet, 500 km längre österut. Resan går vidare och osannolikt nog finns det säd där borta i Mongoliet.

Telegram sänds och ytterligre två tåg skickas iväg.

Hemresan blir tung. Det överlastade tågsetet orkar inte uppför backarna. Besättningen sandar spåren och stiger av tåget för att skjuta på.

Kanske så här: http://www.youtube.com/watch?v=LwnmaB4OaIo

Det hjälper föga och 20 vagnar måste lämnas. På längfredagen 1918, drygt 40 dagar efter starten i Helsingfors, anländer brödtåget till Rihimäki i Finland.

Det andra brödtåget får sin last men blir plundrat och sönderskjutet på hemresan.

Det tredje brödtåget får också sin last av spannmål i Novoje Nikolajevsk i Mongoliet. Men under tiden det tredje brödtåget på sin resa hemåt i Ryssland har de vita segrat där hemma. Tågbesättningen arresteras som kontrarevolutionär. En del av besättningen arkebuseras omedelbart, andra hamnar i fångläger.

Några kommer långt senare hem till Finland. Det första brödtåget kom så småningom fram till till sin slutdestination i Helsingfors.

Boken är läsvärd.

0 kommentarer: