söndag 4 oktober 2009

Helle Hellberg

Författaren Helle Hellberg (1884-1981) är pionjär ifråga om böcker som beskriver statarlivet i Finland; Livet, det är viktigt (1943) och Neckermans (1944).

I boken Glorias gåva (1923) berättas om fiskardottern Ottelia som alldeles i början av 1800-talet blir gravid med en bondson och som efter förlossningen dränker sitt barn.
I romanen (s 44) finns en variant av "Djävulsdansen". Prästfrun dansar med Peder, han som kan göra vem som helst av kvinnfolket förryckt. När talgljusen slocknat och spelmännen tröttnat fortsätter dansen. Men det var då inte längre med Peder hon dansade. Kavaljerens fötter klapprade mot golvet och eldkol spändes för henne. När hon kände att det inte längre var Peders hand hon hade om sin midja bad hon om att få slippa och till slut hamnade hon halvdöd på golvet. Prästen och drängen bar ut henne till schäsen och körde hem. Ulvhunden visade sig, hästen fradgade och prästfrun plågades svårt av en spindel.

Bland allt det övriga som Helle Hellberg skrivit kan även nämnas novellsamlingen Spelmännen (1944).

Helle Hellberg arbetade som lärare vid folkskolan i Tengsöda i Saltvik på Åland. Helle Hellbergs mamma, Viktoria, kom också från Saltvik.

0 kommentarer: