söndag 7 juni 2009

Fjodor Dostojevskij

Har nu avslutat del I av F Dostojevskijs "Bröderna Karamasov"; en undersökning av den mänskliga och motsägelsefulla naturen på ont och gott. M Proust har hämtat en del inspiration härifrån.

Nu fortsätter jag med Jonas Gardells bok "Om Jesus". Jag är nu på sida 113 av totalt cirka 24o sidor. Det är en trevlig samling betraktelser med omväxlande undervisning, provokativa frågor, påståenden och så en del personliga utvikningar.

Men jag misstänker att Jonas mer står som ett samlingsnamn för en skola snarare än enbart en personlig betraktelse av honom själv; kanske lite som med evangelierna i bibeln. Det är inte ett personligt dokument utan snarare texter sammanställda av en skola/redaktion för ett särskilt syfte.

Som personligt skriven text är texten lite för ojämn eller också så är det snabbt hopsamlade och obearbetade redan färdiga textrader som införts mellan de egna reflektionerna. Nåväl, det hindrar ju inte att boken är läsvärd. Som han själv har sagt så är "jag bra på att kommunicera", eller om inte annat så fungerar namnet Jonas Gardell i sig kommunicerande.

0 kommentarer: