tisdag 16 juni 2009

Rädda kaos

Ge inte upp när kaos drabbar. Rädda istället kaos. I det sociala livet är kaos är normalt. För att klara av kaos väljer vi normalt ut en bit av kaos och lever där eller också väljer vi ut ett tema i kaos och försöker leva där.

Alla våra sätt att leva kan ses som olika hypotetiska träningsförsök att leva med kaos. Ett sådant sätt är att skaffa sig en s.k. avatar. På radions SR 1 sades att om man vill ha/(vill va?) en avatar så tar man sitt andra förnamn och sin mammas släktnamn som hon hade som flicka.
Ett par, som jag känner, har valt att umgås som 40- respektive 50-talare.

Själv känner jag stor sympati med 1910-talet. Frågan är bara vilken ort, vilket språk och vilken samhällsklass jag skulle välja?

Inom forskarvärlden och inom humaniora är det ju en verklighet sedan hur länge som helst. Inom litteraturen kan man när som helst samtala med vem som helst vad gäller geografi, språk, historia och tema. Nu kommer det sättet att samtala att bli mera aktuellt även i det socialt vardagliga livet. Kanske man förr i tiden redan tilll viss del levde så när man umgicks mer över generationsgränserna än vad man gör idag. Det handlar inte bara om skillnad i ålder utan också om olika kulturer där gammal kultur samtalar med ung kultur, det gamla med det nya osv.

Som individer kommer vi alltmer ha svårt att tåla andra individer som kräver samma utrymme som en själv. Om man istället medvetet skaffar sig en avatar, ett alterego, som man likt en buktalare håller fram när man umgås kan individen göra det lättare för sig att tåla sin omgivning.

0 kommentarer: